Search

Što će uništiti Vašu franšizu odmah u startu!

Kritični element za odabir prvog franšizera. I zašto je to bitno.

Prvi franšizeri su ključni za rast jedne franšize, nevjerovatno, ali većina novih davatelja franšize upravo na ovom koraku radi kardinalne pogreške koji ih potencijalno koštaju miljone.  Razlog je najčešće psihološki. Naime, kada krenete franšizirati bilo koji interes za Vašu franšizu se vrlo lako doživi emotivno te vrlo laskavo, pa se tu onda vrlo lako izgubi racionalnost u donošenju odluka. I mi smo prije 10-tak godina prošli kroz isto sa prvim upitima za Surf’n’Fries. Ogromna želja za rastom branda se pomješa sa željom djeljenja uspjeha koji ste postigli sa drugima jednostavno rezultira potpisivanjem franšiznog ugovora sa pogrešnim franšizerom, što je početak ogromnih glavobolja. Nakon više od 10 godina u franšiziranju ovo je vrlo vrijedan savjet koji vam može uštedjeti milijune oportunitetnog troška kao i vrlo puno živaca.


Franšizer ne može biti netko tko je podkapitaliziran

Većina upita za franšizu koju ćete dobiti u velikom postotku će biti od podkapitaliziranih kandidata. Drugim rječima, ukoliko je potrebno 100 nečega za pokrenuti franšizu javljati će vam se oni koji to žele napraviti sa 24, 53 i slično, što je naravno nemoguće. Plaćanje inicijalne investicije iz prometa i slične ideje se nalaze  duboko u balkanskom ekonomski neduciranom mentalitetu te od njih treba bježati čim dalje jer su vrlo pogrešne. Ovakvi kandidati će vrlo brzo početi pregovarati oko svega što trebaju platiti kao naprimjer ulazni tantijem, royalty, a neki se će usuditi Vas pitati da ih kreditirate jer kako je to inače partnerski odnos.

Da odmah rasčitimo, ne radi se parnerskom odnosu već o franšizi. Poslovni odnos najčešče završi na način da franšiza ne uspije, franšizer vas okrivljuje za neuspjeh, a realno je od samog starta bio podkapitaliziran te nije imao nikakve šanse u startu, i naravno vi niste apsolutno ništa naplatili od svojih tantijema. Jednostavno ste potrošili puno energije i vremena za ništa novaca i u franšiznom “score-u” imate jednu zatvorenu franšizu.

Ispravan pristup je da franšizer ukoliko je potrebno 100 za pokrenuti franšizu realno ima minimalno 130. Vrlo je bitan mentalni sklop ljudi koji donose odluke dok su podkapitalizirani ili kada to nisu. To svi osjete od izvođača radova, preko distributera i onda najbitnije osjete kupci. Kada kupci osjete napetost koja dolazi od podkapitaliziranosti jednostavno ne dolaze u dućan i ne kupuju.

Podkapitalizirani franšizer naravno nema niti budgeta za prijeko potrebnu promociju te vrlo brzo počme “pretakati iz šupljeg u prazno”, pa sljedeće počme smanjivati troškove kao npr smanjivanjem radnih sati, što je naravno suludo, jer je problem u prihodima ne u troškovima. Zbog podkapitaliziranosti već u startu će se najvjerovatnije birati pogrešna lokacija, jeftiniji izvođači itd. Doslovno cijeli niz gotovo nesagledivih poslovnih grešaka može proizaći iz podkapitaliziranosti.


Što onda napraviti?

Odgovor je vrlo jednostavan, reći NE. Odbiti kandidata za franšizu će spasiti ne samo vas i vašu frašizu nego i tog kandidata koji bi gotovo sigurno izgubio kapital koji bi uložio.  Zapamtite, bilo tko je podkapitaliziran nije kvalificiran za vašu franšizu i svaka priča tu staje koliko god to neemotivno zvučalo. Mnoge strane uspješne franšize će odmah na web stranici imati vrlo jasno napisano koliko kapitala je potrebno za tu franšizu i ukoliko ga nemate će vam vrlo uljudno objasniti da se niti ne aplicirate. Može zvučati vrlo neugodno, ali je jedino ispravno. 

Dakle, savjetujem da već kod inicijalne komunikacije postavite pitanje vezano uz budget koji kandidat ima za kupnju vaše franšize. Kulturološki u ovom djelu svijeta to može biti neugodno, ali da bi ste razvili uspješnu franšizu morate probiti tu barijeru te od početka graditi vrlo transparentan odnos između vas i vaših budućih uspješnih franšizera. U franšiznom svijetu tranparentnost je uvijek ključ za dugoročno dobar odnos. 

I evo za kraj, najbitniji savjet koji možete dobiti je da se držite mota: Ne bira franšizer vas, nego vi birate frašizera. 


Sretno, te se slobodno javite za bilo koji savjet oko franšiziranja, rado ću pomoći ili napisati kolumnu vezano uz postavljeno pitanje: info@cfcg.eu

24 views

Recent Posts

See All

Franšiza i Recesija.

Obzirom na globalnu situaciju sa koronavirusom i gotovo neizbježnu ekonomsku recesiju ovo je savršeni trenutak za obraditi ovu temu. Znate li kako su mnoge uspješne svjetske tvrtke nastale upravo za v

Franšizni case study - Domino's

Domino’s Pizza jedan je najvećih franšiznih brandova u svijetu te zasigurno najveća pizza franšiza. Razlog zbog kojeg sam odlučio napisati blog/case study upravo o ovom brandu je zato što uskoro dolaz

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon